Yhdistys

Yhdistyksen tarkoituksena on ylläpitää, virittää ja edistää jäsentensä kirjallista työskentelyä sekä kehittää kirjallista kulttuuria. Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys voi pitää kokouksia, antaa ja hankkia koulutusta, järjestää jäsenistölle ja yleisölle kirjallisia tapahtumia ja tilaisuuksia ja kokoontumisia sekä harjoittaa julkaisutoimintaa. (Ote yhdistyksen säännöistä.)

Viitapiiri ry on vuonna 1995 perustettu tamperelainen kirjoittavien ihmisten yhdistys. Yhdistys on voittoa tavoittelematon lavarunouskulttuurin lipunkantaja ja sanataiteensaattaja. Vaikka yhdistyksen toiminta keskittyy Tampereelle, on yhdistys aktiivinen myös alueellisesti, valtakunnallisesti ja kansainvälisesti.

Alkujaan Viitapiiri perustettiin Viita-akatemian käyneiden kirjoittajien yhdistykseksi. Viita-akatemia on Tampereella toimiva ja pitkät perinteet omaava kolmivuotinen luovan kirjoittamisen koulutusohjelma. Nykyään Viitapiiriin voivat kuitenkin liittyä aivan kaikki kirjoittamisesta kiinnostuneet!

Kuva: Anneli Kanto, Marisha Rasi-Koskinen, Juha Siro ja Satu Lepistö Viitapiiriin 20-vuotisjuhlassa (kuvaaja: Seppo Pölkki).

Viitapiirin tavoitteena on palvella sekä jäsenistöään että kirjallisuudesta kiinnostunutta yleisöä kaikilla sanataiteen alueilla. Toiminta perustuu jäsenten aktiivisuuteen ja yhteistyöhön lukuisten sidosryhmien ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Toiminnan taloudellisena perustana ovat jäsenmaksut, oma taloudellinen toiminta, yhteistyökumppanuudet sekä myönnetyt avustukset.

Yhdistyksen alla toimii tällä hetkellä kaksi säännöllistä lavarunoudelle sekä poikkitaiteelliselle ja performatiiviselle sanataiteelle omistautunutta klubia: Särinä-klubi ja Viitapiiri open mic. Särinä-klubin siipien suojassa järjestetään myös Poetry Slamin Suomenmestaruuskisojen Pirkanmaan aluekarsinnat. Myös Tampereen Underground Juhannuksessa on nähty yleensä Viitapiirin jäsenten lavarunousesityksiä.

Lisäksi Viitapiiri järjestää kesäisin Eino Leinon, runon ja suven päivänä perinteistä Runopiha-festivaalia. Toimintaa yhdistyksellä on ollut usein myös Tapahtumien yössä elokuun alkupuolella.

Vuodesta 2020 Viitapiirin alla on toiminut myös kuukausittain kokoontuvaa lavarunoilijoiden vertaistukiryhmä. Vertaistukiryhmässä alueen runoilijat ja lavarunoilijat voivat kirjoittaa yhdessä, lukea toistensa tekstejä sekä kehittää ja harjoitella lavarunoesityksiään yhteisöllisesti. Vuonna 2023 käynnistyi myös uusi kirjoittajapiiri, jossa kirjoitetaan ja keskustellaan teksteistä. Pyrimme olemaan mukana myös Tampereen kirjamessuilla tai messujen oheisohjelmassa. Lisäksi Viitapiiri järjestää jäsenilleen vuotuisen Toukoseminaarin sekä erilaisia lavarunouteen ja kirjoittamiseen liittyviä koulutuksia.

Lue tapahtumistamme lisää täällä!

Etsimme jatkuvasti uusia jäseniä mukaan toimintaamme. Tervetuloa!